PŘÍCHUTĚTABÁK

Datum vydání:2022-04-26 09:00:31

Zákon o rodinném kouření a prevenci tabáku z roku 2009 zakázal prodej cigaret s „výraznou“ chutí jinou než mentol nebo tabák.


Jiné ochucené tabákové výrobky na druhé straně zůstaly na trhu a v následujících letech se staly podstatně populárnějšími. Kromě mentolových cigaret tyto produkty zahrnují ochucený bezdýmný tabák, malé doutníky a doutníčky, velké doutníky, elektronické cigarety, vodní dýmky a rozpustné látky a jsou dostupné v různých příchutích od ovocných přes příchuti cukroví nebo cukrovinek až po alkoholické nápoje na bylinky a koření.



Omezení ochucených cigaret souviselo s 17% snížením pravděpodobnosti, že se studenti středních a vysokých škol stanou kuřáky, a 58% snížením počtu cigaret vykouřených mladistvými, kteří kouří. Omezení však také souviselo se 45procentním nárůstem mentolových cigaret, 34procentním nárůstem spotřeby doutníků a 55procentním nárůstem spotřeby dýmek, což naznačuje, že dospívající mohou nahrazovat mentolové cigarety a jiné ochucené tabákové výrobky cigaretami s příchutí. Celkově se pravděpodobnost, že děti kouří jakýkoli druh tabáku, po zákazu ochucených cigaret snížila o 6 %, což ukazuje, jaký vliv mohou mít omezení na ochucené tabákové výrobky. Roste však používání jiných populárně ochucených položek. Nárůst používání jiných široce ochucených výrobků je však znepokojivý a naznačuje možný dopad, který by přísnější limity na mentolové cigarety a další ochucené jiné tabákové výrobky mohly mít na užívání tabáku u mladých lidí